Zó leerzaam is een moestuin
16 september 2019
“Als eerste planten we de appelbomen, want wij willen heel graag zelf appelmoes maken!” Afgelopen voorjaar is de nieuwe biologische moestuin van entrea lindenhout in Ubbergen geopend. De moestuin is er gekomen op verzoek van een aantal jongeren die lid zijn van de Raad van Cliënten en past perfect bij het duurzaamheidsproject van deze jeugdzorginstelling. En bovendien is een moestuin erg leerzaam!
Waar komt ons eten vandaan?
Met een moestuin zien kinderen hoe de tuinbonen uit blik eerst als zaden de grond ingaan. Voor het maken van appelmoes heb je appels nodig die je van de appelboom plukt. En om een zonnebloem te krijgen, moet je eerst een zaadje in een potje aarde doen en verzorgen. De aarde wordt gebruikt om eten te verbouwen. Het maakt de kinderen bewust van het belang om verantwoord met de aarde om te gaan. Het is letterlijk onze voedingsbodem.
Begeleiding
De kinderen die vooral tussen de 5 en 16 jaar oud zijn komen om heel verschillende redenen bij entrea lindenhout voor behandeling/begeleiding. Vaak omdat de situatie thuis tijdelijk of langdurig onveilig is; vaak ook vanwege gedragsproblemen van het betreffende kind, waarvan ouders niet meer weten hoe hiermee om te gaan. Vrijwilligers begeleiden de kinderen die komen helpen in de moestuin. Even naar buiten en actief bezig zijn. Met als resultaat groente en fruit uit eigen tuin.
Vieze handen
In het begin trokken veel kinderen tuinhandschoenen aan, maar al gauw gingen ze lekker met hun blote handjes in de aarde wroeten. Ze zijn niet bang (meer) om vies te worden. Het leukst vinden ze het om water te geven. Er wordt dan volop met zware gieters gesjouwd en alle bomen, struiken en net geplante zaadjes worden ondergedompeld in liters water.”
Kennis
De kinderen leren over de seizoenen, de invloeden van het weer, de verschillende soorten bomen en struiken. Ze herkennen het onkruid tussen de groente en ontdekken regenwormen en pissebedden in de tuin. Het is laagdrempelig om te proeven en daarmee ontwikkelen ze hun smaak.
Sociale vaardigheden
Een moestuin brengt heel wat werk met zich mee. Het hele jaar door zijn er wel grote of kleine klussen te doen. Samenwerken is dan heel prettig maar moet soms echt geleerd worden door de kinderen. Ze leren om te overleggen, plannen, wachten op elkaar en ontwikkelen hun doorzettingsvermogen.
Succesvol
De pedagogisch medewerkers vertellen dat de kinderen die in de moestuin hebben gewerkt vol enthousiaste verhalen terug op de groep komen. En als de groepsleiding tussendoor een kijkje komt nemen in de moestuin staan ze versteld van de samenwerking die ze zien en van het verantwoordelijkheidsgevoel dat sommige kinderen laten zien. De nieuwe biologische moestuin is nu al een succes.
De oogst
Nu de zomer langzaam overgaat in de herfst is de conclusie dat de moestuin het geweldig heeft gedaan. Een fantastische oogst, zeker vanwege het droge weer de afgelopen maanden. En nog steeds groeit en bloeit er van alles. De kinderen hebben heel enthousiast regelmatig maar ook bewust gesproeid om zo spaarzaam mogelijk met het water om te gaan. Het resultaat mag er zijn! De fruitbomen hebben het nog wat minder gedaan, er zijn wel enkele rijpe appels maar helaas nog niet genoeg om moes van te maken. Met het enthousiasme en de inzet van de kinderen komt dat volgend jaar vast goed. Als er dan echt zelf appelmoes gemaakt kan worden is het project helemaal geslaagd!
Over entrea lindenhout
Entrea lindenhout helpt kinderen en hun gezin bij complexe vraagstukken op het gebied van opgroeien, opvoeden en ontwikkeling. De kinderen die in de moestuin komen werken zijn met name de kinderen die 7×24 uur of een deel daarvan op deze locatie verblijven. Op dit moment gaat het om 2 gezinshuizen, 1 behandelgroep, 1 crisisgroep en 2 groepen met een flexibele verblijfsfunctie. Ook de specialistische BSO kan gebruik maken van de moestuin. Vanuit de visie dat elk kind in zijn vertrouwde omgeving thuis hoort, zet entrea lindenhout zich in op de gebieden van: specialistische jeugdhulp, gezinsgerichte opvoedingsondersteuning en speciaal onderwijs.
Goodwill.nl
Entrea lindenhout is aangesloten bij Goodwill.nl en ontvangt elke maand gratis het Kinderpuzzel- en Kleurboek. Mede dankzij de betrokken deelnemers van Goodwill.nl is de biologische moestuin gerealiseerd. Wilt u ook maatschappelijk verantwoord ondernemen? Doe nu mee en word sponsor!