Betrokken ondernemer aan het woord: Gilles van Zweeden van het Nederlands Veiligheidsinstituut
“Al 10 jaar steun ik Goodwill. Het feit dat ik zelf kinderen en kleinkinderen heb, was destijds en is nu nog steeds de trigger voor mij om mee te doen.” Maak kennis met Gilles van Zweeden van het Nederlands Veiligheidsinstituut.
Alles voor veiligheid en het voorkomen van ongelukken. Met het Nederlands Veiligheidsinstituut richt Gilles van Zweeden zich op het voorkomen en beperken van ongevallen en incidenten met en zonder schade. Zowel op de werkvloer als bij mensen in hun privé situatie.
Alert op mogelijke gevaren
Als een bevlogen vakidioot, zijn eigen woorden, staat Gilles van Zweeden altijd aan als het gaat om veiligheid. Zoals onlangs bij een zorgboerderij. Tijdens een fietstocht hield hij daar een koffiepauze. Eén van de cliënten zat in een hoek te strijken. Het strijkijzer was aangesloten op een haspel die niet afgerold was: “En dan kan de kabel smelten of nog erger, in brand vliegen. Het signaleren en uitleggen maakt mensen bewust van de mogelijke gevolgen.”
Verbinder
Na een carrière als veiligheidsmanager bij Shell was Gilles van Zweeden zo’n 10 jaar geleden één van de initiatiefnemers van het Nederlands Veiligheidsinstituut. Met zijn kennis en ervaring is hij nu de verbindende factor tussen veiligheidskundigen, werkgevers en particulieren. Met de stichting verstrekt Gilles van Zweeden informatie, deelt kennis en heeft hij een permanente expositie in Harderwijk opgezet. Deze Safety-Expo is een belevingscentrum dat iedereen gratis kan bezoeken om informatie te krijgen over veiligheid.
Veiligheidsrisico’s thuis
In de wet staat dat alle organisaties met één of meerdere medewerkers verplicht zijn om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) te hebben. Hierin worden alle mogelijke arbeidsrisico’s opgenomen met daarbij een plan van aanpak om deze risico’s te beperken. Maar buiten werktijd heeft de werkgever geen idee van risico’s waar zijn kostbare medewerker aan bloot gesteld wordt. Gilles van Zweeden zet zich in voor bewustwording hiervan bij bedrijven. “Organiseer eens een veiligheidsdag, voor medewerkers én hun gezinsleden. Of neem ze mee naar het belevingscentrum. Dan geven we tips met duidelijke praktijkvoorbeelden; zoals geen rommel op de trap laten slingeren, geen giftige planten in huis, messen op een veilige manier opbergen. Hopelijk gaan mensen hierdoor thuis mogelijk onveilige situaties herkennen en veranderen én komt de medewerker de volgende dag weer veilig op zijn werk.”
Gepubliceerd op 12 december 2024
Wilt u maatschappelijk betrokken ondernemen? Doe mee met Goodwill, samen geven we kleur aan de zorg!