Betrokken ondernemer aan het woord: Fred Mak van Sepawand
“Dubbel duurzaam maakt Sepawand circulair in het kwadraat.” De verplaatsbare systeemwanden van Sepawand waren bij de start in 1970 al duurzaam. Tegenwoordig zet het bedrijf ook mensen duurzaam in. Maak kennis met Fred Mak. Deze maatschappelijk betrokken ondernemer is directeur van Sepawand én sponsor van de Goodwill Days.
Vraag naar duurzaamheid
Zo’n 35 jaar geleden werkte Fred Mak bij Sepawand in Nijverdal. Als monteur en later als werkvoorbereider hield hij zich bezig met het plaatsen en ontwerpen van systeemwanden die in de eigen werkplaats gemaakt worden. Wanden die zorgen voor een flexibele indeling bij diverse bedrijven en instellingen.
De carrière van Fred nam een andere wending. Hij ging elders aan de slag in loondienst. Maar met de wens om ooit als zelfstandig ondernemer te werken. In 2018 kwam Sepawand te koop en Fred greep zijn kans. “Of er veel is veranderd in de tussenliggende jaren? Ja en nee. Eigenlijk heel weinig, het product is in grote lijnen hetzelfde. En er zijn nog een paar dezelfde mensen aan het bedrijf verbonden. Het grootste verschil is de toegenomen vraag naar duurzaamheid.”
Recyclen
De wanden zelf zijn duurzaam, er worden geen milieu onvriendelijke producten gebruikt. Maar op een bepaald moment is een wand niet meer bruikbaar. Voorheen werd deze afgevoerd en belandde als afval in de oven. Nu wordt er kritisch gekeken:
- Is de wand nog goed, dan gaat deze naar de opslag voor hergebruik;
- Zijn bepaalde onderdelen nog goed, dan worden deze eruit gehaald voor hergebruik;
- Is de wand niet meer te gebruiken, dan wordt alles uit elkaar gehaald. In de Sepa milieustraat wordt alles gescheiden: glas, metaal, hout en zo mogelijk hergebruikt.
Kansen voor statushouders
Het zelf ontmantelen van de wanden is prachtig maar ook heel kostbaar. Het vraagt enorm veel tijd. Om het bedrijf toch zo circulair in te richten is Fred Mak in gesprek gegaan met de gemeente Hellendoorn. Er werden afspraken gemaakt en werkplekken gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De afgelopen periode kwamen daar veel statushouders bij uit Eritrea of Syrië en recentelijk ook uit Oekraïne. Deze mensen volgen een traject waarbij ze werken in de Sepa Milieustraat met behoud van uitkering. Zo maken ze kennis met Nederland en kan Sepa toch zelf de wanden ontmantelen voor hergebruik. Na 3 tot 6 maanden stromen de mensen in de meeste gevallen door naar een betaalde baan. Enkelen hebben een vast contract bij Sepawand verdiend, anderen zijn aan het werk bij naastgelegen bedrijven.
Taalklas
In de praktijk blijkt dat statushouders vooral ‘Jip & Janneke-taal’ leren als het gaat om Nederlands. Ze missen de technische vaktaal van de werkvloer. In samenwerking met Het Twenteportaal, de gemeente en opleidingencentrum ROC is een oplossing gevonden. Elke vrijdagochtend is er een taalklas in de kantine van Sepawand. Daar wordt technisch Nederlands geleerd aan anderstaligen.
Maatschappelijk en sociaal ondernemen
Al deze duurzame ontwikkelingen dragen bij aan het succes van Sepawand. Al jarenlang leveren zij bijvoorbeeld scheidingswanden aan het UWV. Een opdracht voor telkens vier jaar die gewonnen wordt na een aanbesteding. Fred Mak legt uit: “Waar vroeger het onderdeel prijs doorslaggevend was zijn er nu belangrijker uitgangspunten: duurzaamheid en de social return on investment (SROI). SROI vraagt bedrijven om maatschappelijk sociaal bezig te zijn. En daar zijn wij met Sepawand volop mee bezig. Naast het circulair inzetten van materialen én mensen, sponsort Sepawand maatschappelijke initiatieven. Eén daarvan is Goodwill, gericht op dementie zorgcentra en medisch kinderdagverblijven.”
Gepubliceerd op 7 maart 2023
Bent u ook een maatschappelijk betrokken ondernemer? Doe mee met Goodwill, samen geven we kleur aan de zorg!