Betrokken ondernemer aan het woord: Birgit Mandjes
5 juli 2021
Hoe kwetsbaar onze hersenen zijn heeft Birgit Mandjes van heel dichtbij meegemaakt. Haar zoon heeft als gevolg van een ongeluk blijvend hersenletsel, haar moeder overleed aan een herseninfarct en haar vader had de laatste jaren van zijn leven ernstige dementie. Met haar bedrijf AMN Drunen is zij sponsor van Goodwill: “Het is een doelgroep naar mijn hart.”
“Een uitje naar een speeltuin, ik weet zelf hoe gelukkig kinderen daar van worden. Het zijn relatief kleine dingen, maar juist dat blijft ze bij. Er zijn geen tonnen nodig om leuke initiatieven te realiseren. Ik doe hier graag aan mee.”
Ondernemer en moeder
Birgit Mandjes-Nawijn is 54 jaar, getrouwd en moeder van 2 kinderen. In 2003 is ze gestart met haar eigen administratiekantoor. Een goedlopend kantoor waarbij ze zowel particuliere als zakelijke klanten helpt met diverse administratie taken als aangiftes voor inkomstenbelasting, omzetbelasting en het opstellen van jaarrekeningen.
Hersenletsel
In 2014 was haar zoon Duang 16 jaar toen hij een ongeluk kreeg. Op zijn snorscooter werd hij aangereden door een automobilist. Duang lag 4 maanden in coma. De vooruitzichten waren slecht maar hij kwam weer bij. Inmiddels is hij 23 jaar maar door de hersenschade die hij door het ongeluk heeft opgelopen zit zijn verstandelijke leeftijd op het niveau van een 6-7 jarige. Hij kan duidelijk praten, hij is zindelijk en kan binnenshuis zelfstandig lopen. Voor langere afstanden is een rolstoel nodig omdat hij snel uit balans raakt. Zijn korte termijn geheugen werkt niet, prikkels zijn snel te veel en hij kan zich maar kort concentreren. Hierdoor is een vorm van onderwijs of dagbesteding niet mogelijk. Toch zijn Birgit en haar man vooral blij met hoe hij nu is na alle negatieve vooruitzichten die ze in de eerste periode voorgespiegeld kregen.
Zorg(en)
De nasleep van het ongeluk is groot. Acht dagen na het ongeluk overlijdt de moeder van Birgit onverwachts aan de gevolgen van een herseninfarct. Naast al het verdriet om haar moeder, de onzekerheid over haar zoon en alle bijbehorende emoties moet er veel papierwerk geregeld worden. En ook het bedrijf moet draaiende blijven. Procedures over de schuldvraag en aansprakelijkheid kosten veel energie. Uiteindelijk wordt er een schikking getroffen en komt er een stukje rust terug. “Sinds het ongeluk is mijn man thuis om voor onze zoon te zorgen samen met een team van 4 zorgverleners. We hebben 6 dagen per week van 9.00 – 17.00 uur een hulpverlener die ons ondersteunt en met onze zoon dingen onderneemt. Ze gaan vaak samen naar buiten, een rondje maken of met het abonnement naar De Efteling, Duang geniet daar enorm van. Daarnaast hebben wij ook nog een dochter. Zij was 14 jaar op het moment van het ongeluk, zat midden in de puberteit en had en heeft nog steeds ook onze aandacht nodig.”
“Door het ongeluk hebben we ineens een heleboel kennis en ervaring over wat er allemaal komt kijken bij soortgelijke situaties. Ik wil dat graag doorgeven zodat ik daar een ander mee kan helpen. Nu geef ik af en toe advies op fiscaal gebied. Bijvoorbeeld over beleggen na het ontvangen van een schade uitkering.”
Ondanks alles staat het gezin positief in het leven. “We kijken vooruit en we roeien met de riemen die we hebben.”
Bent u ook een maatschappelijk betrokken ondernemer? Doe mee met Goodwill! Samen geven we kleur aan de zorg!